V TANAP-e je premnožený lykožrút, v jednom lapači odchytili až 20 mil. jedincov

22.06.2006 Poprad

Zvolen 22. júna (TASR) - Výrazné zvýšenie populácie podkôrneho hmyzu vo Vysokých Tatrách zaznamenali od začiatku roku pracovníci Lesníckej ochranárskej služb...
Zvolen 22. júna (TASR) - Výrazné zvýšenie populácie podkôrneho hmyzu vo Vysokých Tatrách zaznamenali od začiatku roku pracovníci Lesníckej ochranárskej služby z Banskej Štiavnice.

Odchyty do feromónových lapačov dosiahli rekordné hodnoty, keď sa len u subjektu Štátnych lesov TANAP-u odchytilo do konca mája viac ako 20 miliónov kusov chrobákov, čo v porovnaní s rovnakým obdobím z roku 2005 predstavuje priemerne na lapač zvýšenie o 225 percent.
Podľa Milana Zúbrika z Národného lesníckeho centra (NLC) vo Zvolene, začiatkom mája 2006 zaznamenali v TANAP-e veľmi intenzívne jarné rojenie podkôrneho hmyzu, najmä najnebezpečnejšieho druhu lykožrúta smrekového. \"Lykožrút obsadil do polovice júna väčšinu ponechanej, nespracovanej, ležiacej kalamitnej hmoty v národných prírodných rezerváciách a na ďalších miestach, \" uviedol Zúbrik. Nálet sa rozptýlil rovnomerne po ploche, pričom napadnutie dosahuje zväčša strednú až vysokú úroveň. Veľmi podobná situácia je v Tichej a Kôprovej doline, v rezerváciách Jamy, Mokriny, Velická dolina, Studené doliny, Pramenište, Grapa. \"Najviac ohrozené sú oblasti Tichej a Kôprovej doliny najmä lokalita Grúnik. V týchto územiach možno už dnes označiť výskyt podkôrneho hmyzu na ležiacej hmote za kalamitný, \" dodal odborník.
V zvalených kmeňoch stromov nachádza podkôrnik dobré podmienky na svoj vývoj a obyčajne 2. – 3. rok po vetrovej kalamite prepuká tzv. podkôrniková kalamita. Riziko takéhoto vývoja je podľa Zúbrika tým väčšie, čím viac poškodeného dreva zostáva na zemi bez toho, aby bolo spracované alebo odkôrnené.
Podkôrny hmyz predstavuje podľa lesníkov najvážnejšiu hrozbu pre porasty poškodené vetrovými kalamitami veľkého rozsahu. Je preto reálne riziko, že v druhej polovici leta sa bude početnosť podkôrnikov naďalej zvyšovať a v druhej polovici júla, no najneskoršie na jar 2007 dôjde k napadnutiu aj stojacich porastov.
 

Vyberte región

mark